Ειδήσεις για όλους
«Κολοκοτρωναίοι» Νέας Υόρκης με αρχηγό έναν... Κινέζο Νέα Υόρκη - Ιαν/09.
«Κολοκοτρωναίοι» ονόμασαν το συγκρότημά τους το 2004, αντιλαμβανόμενοι ότι μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς μπορούν να εκφραστούν ολόπλευρα. Όλα τους νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια δεύτερης και τρίτης γενιάς Ελληνοαμερικανοί της Νέας Υόρκης. Σε κάθε τους παράσταση μεταδίδουν στο κοινό το κέφι, τη ζωντάνια, το πάθος που τους διακρίνει.
Αν κανείς δει τα παιδιά για πρώτη φορά να χορεύουν θα ξαφνιαστεί, καθώς αυτός που σέρνει το χορό είναι ένας πανύψηλος Κινέζος. Το τσάμικο που χορεύει, τα περίτεχνα τσαλιμάκια στον μπάλο, τα υπερήφανα βήματά του στους ηπειρώτικους χορούς, θα τα ζήλευε ο κάθε επαγγελματίας.
Αρχηγός της ομάδας και χοροδιδάσκαλος ο Δημήτρης Βαλκανάς, περί αυτού ο
λόγος, δηλώνει υπερήφανα ότι είναι ένας Αρκάς από τη Μεγαλόπολη,
απ? όπου κατάγεται ο πατέρας του Γεώργιος. Η μητέρα του, Σωτηρία, όπως έχει βαφτιστεί, κατάγεται από τη Σαγκάη. Οι δύο μεγάλοι πολιτισμοί σίγουρα καθόρισαν την πορεία του Δημήτρη, ο ελληνικός όμως υπερίσχυσε.
«Στο σπίτι συνυπήρχαν πάντοτε οι γιορτές της Ελλάδας με αυτές της Κίνας. Αγαπώ και τις δύο πατρίδες των γονιών μου, η Ελλάδα όμως είναι κάτι το ξεχωριστό για εμένα», μας είπε ο 29χρονος ομογενής, η περίπτωση του οποίου αντικρούει τα όσα λέγονται ότι οι μεικτοί γάμοι και ειδικά όταν ο πατέρας είναι Έλληνας, επιδρούν αρνητικά στη συνέχιση του ελληνικού στοιχείου. Στο συγκρότημα υπάρχουν και άλλα παιδιά από μεικτούς γάμους, όπως η Μέγκαν Αλεξέας, η μητέρα της οποίας είναι Ιρλανδέζα και ο πατέρας από την Πελοπόννησο. Ο χορός και το τραγούδι έχει συμβάλλει άλλωστε στο να μάθουν οι νέοι μας καλύτερα την ελληνική γλώσσα, την οποία ο Δημήτρης χειρίζεται άψογα.
«Οι γονείς μου από κοινού αποφάσισαν ότι εγώ και ο αδελφός μου Βασίλης έπρεπε πρώτα να μάθουμε ελληνικά και αγγλικά, και μετά τα κινεζικά. Άλλωστε πήγα και σε ελληνικά σχολεία, στον Αγ. Δημήτριο και στην Αγ. Ειρήνη, γεγονός που με βοήθησε αρκετά να «ζυμωθώ» και με τα άλλα ελληνόπουλα. Σήμερα όλα τα παιδιά στο συγκρότημα προσπαθούμε στις πρόβες μας, κάθε Παρασκευή βράδυ, να μιλούμε μόνο ελληνικά».
Στο να αγαπήσει με πάθος την Ελλάδα συνέβαλαν και οι ετήσιες επισκέψεις της οικογένειας στη γενέτειρα του πατέρα. Εκεί, στη Μεγαλόπολη, «μπολιάστηκε», όπως μας είπε, με τα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Έτσι ξεκίνησε και με το χορό στα δώδεκά του χρόνια.
<< Πίσω
|
|
|