Ειδήσεις για όλους
Δύο χιλιάδες νεροβούβαλοι στην Κερκίνη Σέρρες - Ιούνιος/09.
«Σήμερα, εκτρέφονται στην Κερκίνη Σερρών περίπου 2000 νεροβούβαλοι» λέει ο Ζέλιος Μπόρας από τη Λειβαδιά, ο οποίος ασχολείται με την μεταποίηση του βουβαλίσιου κρέατος.
Πριν από δέκα χρόνια, ο κ. Μπόρας ήταν ο πρώτος, ο οποίος στο μικρό κρεοπωλείο του, κρέμασε την πινακίδα «πωλείται βουβαλίσιο κρέας» .
Για να πουληθεί το κρέας εκείνου του βουβαλιού χρειάστηκαν πέντε μήνες. Σήμερα, δέκα χρόνα μετά, μόνο σε μια βδομάδα πωλείται κρέας τεσσάρων βουβαλιών.
Οι ταβέρνες γύρω από τη λίμνη Κερκίνη σερβίρουν βουβάλι μαγειρεμένο με δεκάδες τρόπους, τα λουκάνικα και τα σουτζουκάκια από βουβαλίσιο κρέας είναι περιζήτητα, ενώ ο καβουρμάς -το εκλεκτότερο κρέας του ζώου που εξακολουθεί να παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο- ταξιδεύει από τη Λειβαδιά προς επιλεγμένα σημεία των αγορών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της χώρας και σερβίρεται στα πιο εκλεπτυσμένα «πιάτα» των καλών εστιατορίων.
Στη λίμνη Κερκίνη έχουν βρει σήμερα «καταφύγιο» τα περισσότερα βουβάλια της χώρας. Το βουβάλι ή νεροβούβαλος, είναι ένα ζώο πολύ καλά προσαρμοσμένο στους υγροτόπους.
Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, το συναντάμε να κρατά πρωταρχική θέση στην ιστορία, αφού σύμφωνα με την τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Ελλάδα, βουβάλια απαντώνται από την εποχή της εκστρατείας του Ξέρξη.
Ήταν άγρια ζώα που ζούσαν περιμετρικά του ποταμού Στρυμόνα και χρησιμοποιούνταν από τις στρατιές των προγόνων μας στις εκστρατείες τους για τις μεταφορές, λόγω της μεγάλης τους δύναμης και της ανθεκτικότητας που είχαν.
Τη δεκαετία του '50 υπήρχαν σε όλη τη χώρα περίπου 75.000 βουβάλια, ενώ πριν από 20 χρόνια ο αριθμός τους συρρικνώθηκε σε μόλις 600. Τότε, τα βουβάλια εντάχθηκαν σ' ένα πρόγραμμα διατήρησης, ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων που κινδυνεύει με εξαφάνιση κι από τότε ο πληθυσμός τους άρχισε να ανακάμπτει.
Σήμερα, ο αριθμός τους κυμαίνεται περίπου στις 2500 με 3000 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 2000 περίπου ζουν στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης.
Μικροί πληθυσμοί υπάρχουν και σε τρεις άλλες περιοχές υγροτόπων (Μικρή Πρέσπα, Αμβρακικός και Δέλτα του Σπερχειού ποταμού που έχουν εισαχθεί από την Κερκίνη).
Λίγα βουβάλια υπάρχουν στη λίμνη Βόλβη (Απολλωνία), στο δέλτα του Αξιού (Καλοχώρι) και στη λίμνη Βιστονίδα.
Το βουβάλι, εκτός από το κρέας του, δίνει και γάλα, που περιέχει περισσότερα λιπαρά, αλλά θεωρείται ίδανικό για την παρασκευή τυριού, βουτύρου και γιαουρτιού, ενώ αποτελεί το βασικό συστατικό για την επιτυχία του εκλεκτού επιδορπίου της πολίτικης κουζίνας, το καζάν ντιπί (πάτος του καζανιού), και του σερραϊκού λουκουμιού, του ακανέ.
Καθοριστικός είναι ο ρόλος των βουβαλιών και στη βιωσιμότητα της λίμνης Κερκίνης, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βουβάλια σώζουν το οικοσύστημα της λίμνης, αφού εξαφανίζουν τις καλαμιές που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, μειώνοντας τα σημεία όπου μπορούν τα τραφούν τα πουλιά και να αναπαραχθούν τα ψάρια.
Α.Τ.
<< Πίσω
|
|
|