ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
   

Ειδήσεις για όλους

 

Ιρλανδία: Πώς ένα υποβρύχιο της γερμανικής Βέρμαχτ έσωσε Έλληνες ναυτικούς

Δουβλίνο - Δεκ/09. Η διάσωση Ελλήνων ναυτικών από υποβρύχιο της Βέρμαχτ, στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ζωντάνεψε ξανά αυτές τις ημέρες, τόσο με ειδική τελετή που έγινε στην Ιρλανδία όσο και με μια επίσκεψη που ακολούθησε στη βόρεια Γερμανία και η οποία αποδείχτηκε συγκινητική, τουλάχιστον, όπως αυτή περιγράφεται σε δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»). Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρεται σε περιστατικό που συνέβη στις 3 Οκτωβρίου του 1939, ανοιχτά των ιρλανδικών ακτών, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Τότε, ένα γερμανικό υποβρύχιο, που περιπολούσε στη θαλάσσια περιοχή, περισυνέλεξε 28 Έλληνες ναυτικούς και τους αποβίβασε μυστικά στον κολπίσκο Βέντρι, στη νοτιοανατολική περιοχή της Ιρλανδίας, σώζοντάς τους από σίγουρο πνιγμό. Μια ιρλανδική εφημερίδα χαρακτήρισε «Πράξη ιπποτισμού στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» την ενέργεια των Γερμανών ναυτικών. ¶ποψη, που φαίνεται πως συμμερίζεται ο δήμαρχος Οινουσσών, Βαγγέλης Αγγελάκος, καθώς ύστερα από 70 χρόνια επισκέφθηκε τη Γερμανία, ώστε να ευχαριστήσει δύο υπερήλικους Γερμανούς αξιωματικούς, οι οποίοι ήταν τότε μέλη του υποβρυχίου της Βέρμαχτ. Ένας από αυτούς είναι ο Γκέρχαρντ Φράιερ, που ζει σΆ ένα μικρό χωριό, 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βερολίνου. Ο Φράιερ έχει χάσει εδώ και 15 χρόνια την όρασή του, για τις μετακινήσεις του χρειάζεται καροτσάκι, ενώ του είναι απαραίτητο και το ακουστικό βαρηκοΐας. Το μυαλό του, όμως, εξακολουθεί να δουλεύει ρολόι. Μάλιστα, θυμάται όλα όσα συνέβησαν το μεσημέρι της 3ης Οκτωβρίου του 1939 στα ανοιχτά της Ιρλανδίας.

Καπετάνιος με ανθρωπιά

Όπως είπε, εκείνη την ημέρα το γερμανικό υποβρύχιο U-35, στο οποίο ο τότε 20χρονος Γκέρχαρντ Φράιερ ήταν μηχανικός, σταμάτησε το ελληνικό εμπορικό ατμόπλοιο «Διαμαντής», που είχε 28 άτομα πλήρωμα -όλοι τους Έλληνες. «Ο κυβερνήτης μας -πρόσθεσε- ζήτησε από τους Έλληνες ναυτικούς να επιβιβασθούν στις βάρκες τους και να έρθουν στο υποβρύχιό μας, επειδή θα βυθίζαμε το πλοίο τους. Δεν μπορούσαμε να τους αφήσουμε να συνεχίσουν το ταξίδι τους, διότι μετέφεραν μαγγάνιο». «Θα μπορούσε να το τορπιλίσει μαζί με το πλήρωμα;», ρωτήθηκε από την «ΝΒ» ο Γκέρχαρντ Φράιερ κι ο 80χρονος βετεράνος απάντησε: «Θα μπορούσαμε να το βυθίσουμε. Αλλά θα πρέπει μια τέτοια πράξη να την αντέχει η συνείδησή σου. Ο καπετάνιος μας είχε ανθρωπιά. Αλλά μην ξεχνάτε επίσης ότι εκείνη την περίοδο του πολέμου δεν είχαμε φτάσει ακόμη στα άκρα». Το υποβρύχιο αγκυροβόλησε, 34 ώρες μετά τον τορπιλισμό του «Διαμαντή», σΆ έναν απόμερο κολπίσκο της Νοτιοανατολικής Ιρλανδίας, κοντά στο χωριό Βέντρι. Εκεί αποβιβάστηκαν μυστικά οι Έλληνες ναυτικοί. Η επιχείρηση δεν ήταν ακίνδυνη, διότι στην περιοχή περιπολούσαν βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη. Ο εντοπισμός του U-35 θα σήμαινε το τέλος του πληρώματός του και των Ελλήνων.

Φόρος τιμής από τους Ιρλανδούς

Πρόσφατα, στις 17 Οκτωβρίου, στο σημείο αποβίβασης, στο ιρλανδικό Βέντρι, έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας που θυμίζει το περιστατικό της διάσωσης. Στην εκδήλωση, που είχε διοργανώσει η Εταιρεία Ιστορίας της περιοχής, συμμετείχαν 200 άτομα της τοπικής κοινωνίας, ο Γερμανός πρέσβης στην Ιρλανδία και επτά Έλληνες, απόγονοι εκείνων των ναυτικών που έσωσαν οι Γερμανοί. Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος των Οινουσσών, Βαγγέλης Αγγελάκος. Στην εκδήλωση δεν πήγε μόνον επειδή οι μισοί από το πλήρωμα του «Διαμαντής» κατάγονταν από το νησί του, αλλά και επειδή ο καπετάνιος και ο πρώτος αξιωματικός στο πλοίο ήταν θείοι του. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Γερμανός πρέσβης τον πληροφόρησε ότι ζουν ακόμα κάποιοι από το πλήρωμα του υποβρυχίου. Έτσι ο Βαγγέλης Αγγελάκος αντί να επιστρέψει στην Ελλάδα ταξίδεψε στη Γερμανία, ώστε να επισκεφθεί τους δύο επιζώντες βετεράνους. Στην ερώτηση «τι αισθάνεται για αυτούς», ο κ. Αγγελάκος είπε: «Ευγνωμοσύνη μπορώ να πω, επειδή θα μπορούσε να γίνει και μεγάλο κακό. Ο καπετάνιος, ο Γερμανός κομαντάντ Βέρνερ Λοτ, φέρθηκε πολύ ανθρώπινα, ιπποτικά θα έλεγα. Διέσωσε ολόκληρο το ελληνικό πλήρωμα, διατρέχοντας αυτός και το πλήρωμά του σοβαρό κίνδυνο».

<< Πίσω


 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία