ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
   

Ειδήσεις για όλους

 

Ξενάγηση σε φάρμα στρουθοκαμήλων

Σέρρες - Σεπ/10. Είναι το μεγαλύτερο κι ένα από τα ακριβότερα πουλιά του κόσμου κι, όμως, δεν το αγοράζει κάποιος ούτε για το κελάηδισμα ούτε για την ανθρώπινη λαλιά του. Στόχος είναι η εκτροφή του, αρκεί να διαθέτει κάποιος μια μεγάλη, αγροτική, ορεινή έκταση. Ο λόγος για τη στρουθοκάμηλο, το περήφανο αυτό πουλί της Αφρικής. Πριν από 150 χρόνια, θα φάνταζε σχεδόν αδύνατο να μπορεί κάποιος να διατηρεί φάρμα μ' αυτά τα πελώρια πουλιά. Σήμερα, όμως, η εκτροφή τους αποτελεί μία πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση. Μία οικογενειακή, επικερδής επιχείρηση εκτροφής στρουθοκαμήλου είναι και η "Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων", που βρίσκεται έξω από το χωριό Πεντάπολη, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη των Σερρών. Η πρωτότυπη φάρμα επεκτείνεται σε μια έκταση 40 στρ., έχει την κατάλληλη διαμόρφωση και σύγχρονο εκκολαπτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της, Γιάννη Αχλατλή, ήταν από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, πριν από δεκαπέντε χρόνια. Τότε ήταν που ο ίδιος μετοίκησε από τη Σουηδία στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί του την τεχνογνωσία από ανάλογη φάρμα, στην οποία εργαζόταν στη σκανδιναβική χώρα. Οι συνθήκες που διαμόρφωσε για την επιβίωση και εκτροφή της στρουθοκαμήλου, δεν απέχουν πολύ από το φυσικό της περιβάλλον. Άγουρο, πετρώδες έδαφος που διευκολύνει την κίνηση της στρουθοκαμήλου, σε ορεινή πλαγιά, χωρίς υγρασία, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τόπου διαβίωσής της. "Το συγκεκριμένο είδος στρουθοκαμήλων, που εκτρέφονται στη φάρμα έχει μεγάλες αντοχές στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αντέχει σε θερμοκρασίες από -15 βαθμούς Κελσίου έως και +45 βαθμούς Κελσίου, αλλά δεν αντέχει στην υγρασία, όταν είναι νεογνό'", τονίζει ο κ. Αχλατλής και προσθέτει πως "παρότι τα περίπου 500 πουλιά ζουν σχεδόν ελεύθερα στην περιφραγμένη έκτασή του, εντούτοις ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα νεογνά, που φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους, τουλάχιστον στα πρώτα βήματα της ζωής τους". Σήμερα, η αγορά μιας στρουθοκαμήλου "αγγίζει" περίπου τα 1.000 ευρώ, ενώ είναι πολύ δύσκολο να φιλοξενήσει κάποιος ένα τόσο μεγάλο πτηνό, εάν δεν διαθέτει τις απαραίτητες συνθήκες. Οι περισσότεροι αρκούνται στα σπάνια αβγά της στρουθοκαμήλου, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 25 ευρώ ανά τεμάχιο. Η τιμή τους ακούγεται εξωπραγματική, χωρίς όμως να είναι, αφού ένα μόλις αβγό αρκεί για να χορτάσουν δέκα άτομα! Το αβγό της στρουθοκαμήλου είναι πορώδες στην υφή του, με χρώμα λευκό έως υποκίτρινο. Το περιεχόμενο ισοδυναμεί σε βάρος με περίπου 20 αβγά κότας, ενώ το συνολικό βάρος του αβγού (μαζί με το τσόφλι) κυμαίνεται από 1,24 έως και 2 κιλά, το μήκος του φτάνει τα 17-19 εκ. και το πλάτος του τα 14-15 εκ. Το κρέας της στρουθοκαμήλου, παρότι είναι πολύ υγιεινό και δεν περιέχει καθόλου λίπος, δεν είναι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας. Αιτία αυτού, όπως υποστηρίζει ο κ. Αχλατλής, είναι η τιμή του. Εντούτοις, γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, το προσφέρουν στους θαμώνες τους ως ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό έδεσμα. Η εκτροφή στρουθοκαμήλων εμφανίστηκε στην Ελλάδα πολύ ξαφνικά- χωρίς να έχουν εξεταστεί οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς- αναπτύχθηκε μαζικά και αποτέλεσε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας. Όπως αναφέρει ο κ. Αχλατλής, πριν από 6 χρόνια λειτουργούσαν περισσότερες από 120 στρουθοφάρμες στην Ελλάδα, ενώ σήμερα επιβιώνουν ελάχιστες. "Το καταναλωτικό κοινό δεν έχει ενημερωθεί για την ωφελιμότητα του κρέατός της", επισημαίνει.

<< Πίσω


 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία