Ειδήσεις για όλους
Ενα δάκρυ για τα παιδιά τής Αφρικής... Θεσσαλονίκη - Φεβ/11.
Το να τρώει κάποιος, καθημερινά, στην Αφρική είναι πολυτέλεια. Οι περισσότεροι Αφρικανοί, ειδικά σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, ενδέχεται να περάσουν πολλές ημέρες χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τροφή. Μια χώρα, όπου η Μέρω Κεσεσίογλου, δραστήρια Ελληνίδα της Διασποράς, δραστηριοποιείται εδώ και 35 χρόνια για τη στήριξη των Αφρικανών και κυρίως των παιδιών της Μαύρης Ηπείρου. Γι' αυτό και η Ακτή Ελεφαντοστού την τίμησε, ανακηρύσσοντάς τη γενική πρόξενο της χώρας στην Ελλάδα, ενώ ο ΟΗΕ την όρισε πρέσβειρα καλής θελήσεως για την καταπολέμηση του AIDS.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσες δεκαετίες που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ζει στην Αφρική, η Μέρω Κεσεσίογλου δηλώνει ότι συγκινείται κάθε φορά που επισκέπτεται αυτόν τον πολύπαθο τόπο.
«Δεν μπορούσα να κρατήσω τα δάκρυά μου κατά την τελευταία επίσκεψη στο ορφανοτροφείο μας, ''Ελλάς -Μακεδονία'', όπου φιλοξενούμε πάνω από 400 παιδιά, των οποίων οι γονείς πέθαναν από AIDS και τα ίδια είναι φορείς της ασθένειας», αφηγείται η κ. Κεσεσίογλου. «Τα παιδιά, εν χορώ, μου είπανε ένα ποίημα που έγραψαν μόνα τους. Το ονόμασαν ''Ελλάς'' και το κεντρικό μήνυμα του ποιήματος ήταν η φράση ''Ευχαριστώ το Θεό που είμαι ορφανό''. Καταλαβαίνετε το μέγεθος της τραγωδίας, παιδιά μικρά να θεωρούν τύχη την ορφάνια, αφού έτσι βρήκαν στέγη, στοργή και τροφή, ενώ οι συνομήλικοί τους που έχουν γονείς ζούνε σε άθλιες συνθήκες και τρέφονται με ρίζες».
Γι' αυτό και η κ. Κεσεσίογλου δεν κουράζεται να διοργανώνει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις σε μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, όπως στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, το Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη, τα έσοδα των οποίων διατίθενται στην αγορά φαρμάκων για τους ασθενείς του ιού HIV/AIDS, στις χώρες της Αφρικής. Για παράδειγμα, πριν από ένα χρόνο, σε μια εκδήλωση στην Αθήνα είχε προσκεκλημένο το φημισμένο σχεδιαστή μόδας, Πιερ Καρντέν.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βιώνει μόνος του την ευτυχία»
Η Μέρω Κεσεσίογλου ξέρει να συμπαρασύρει το συνομιλητή της. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βιώνει μόνος του την ευτυχία», λέει από καρδιάς. Μας μιλάει για την απόλυτη φτώχεια, την έλλειψη νερού, τις ακατάλληλες, πολλές φορές ανύπαρκτες, συνθήκες υγιεινής και σωστής διατροφής και μας εξηγεί πως θανατηφόρες ασθένειες, όπως AIDS, έλκος μπουρουλί, ελονοσία, σκουλήκι της Γουινέα, είναι οι κύριοι λόγοι εξαφάνισης του αφρικανικού πληθυσμού.
«Ζητούμε τη στήριξη όλων για να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση αυτών των ασθενειών και όχι μόνο», δηλώνει η κ. Κεσεσίογλου, η οποία αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει για ένατη συνεχή χρονιά η Νύμφη του Θερμαϊκού, με πρωτοβουλία του Δήμου.
Και συνεχίζει: «Η λύση δεν είναι η ελεημοσύνη ούτε η πρόσκαιρη φιλανθρωπία, αλλά η οργανωμένη και συντονισμένη δράση που δεν αντιμετωπίζει απλώς τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων. Δημιουργεί τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και μόνιμη βελτίωση των συνθηκών ζωής των οικογενειών που ζουν στις φτωχότερες γωνιές του κόσμου».
Και τα θεμέλια αυτά η Μέρω Κεσεσίογλου τα έχει θέσει ήδη από το 1980, όταν δημιούργησε τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ελληνική Δράση Αφρικής», της οποίας προεδρεύει μέχρι σήμερα.
«Το Όραμα της Ελληνικής Δράσης είναι ένα κόσμος όπου κάθε άνθρωπος μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό δεν είναι ένα μακρινό, άπιαστο όνειρο, αλλά ένα όνειρο που μπορεί να πραγματοποιηθεί με σωστό σχεδιασμό και συντονισμένη δράση», τονίζει.
Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη μέση εκπαίδευση αποφασίζει να πάει για σπουδές Κοινωνιολογίας στη Γενεύη. Έτσι, βρέθηκε το 1975 ως εθελόντρια των Ηνωμένων Εθνών, στη Δυτική Αφρική. Εκεί, αισθάνθηκε την ανάγκη της ανιδιοτελούς προσφοράς, μια κλίση που έκανε τον πατέρα της γνωστό ευεργέτη στην Κωνσταντινούπολη και τα Ιεροσόλυμα, όπως μας είπε. Ένιωσε πως δεν έχει το δικαίωμα να μείνει άπραγη αντικρίζοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην περιοχή.
Το 1980 επισκέπτεται την Ακτή Ελεφαντοστού, μεταφέροντας τεράστιες ποσότητες φαρμακευτικού υλικού, με προορισμό το λεπροκομείο του BINGERVILLE, όπου χρηματοδοτεί το χτίσιμο μιας αίθουσας ψυχαγωγίας και κινηματογράφου του λεπροκομείου και εξοπλίζει πιρόγες με μηχανές για να ψαρεύουν οι λεπροί.
Από τότε μέχρι σήμερα, η «Ελληνική Δράση Αφρικής» ίδρυσε εννέα μονάδες υγείας, (μεταξύ αυτών μία με την επωνυμία «Ελλάς», στην οποία εδώ και 15 χρόνια κυματίζει η ελληνική σημαία). Παράλληλα, εξόπλισε 30 Κέντρα Υγείας και υλοποίησε 70 Προγράμματα Ανάπτυξης (ισάριθμοι συνεταιρισμοί με 3.000 γυναίκες, οι οποίες πέτυχαν να αυξήσουν το μηνιαίο τους εισόδημα). Για τους άνδρες ιδρύει εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών, για να αντιμετωπίσει το «καυτό» πρόβλημα της ανεργίας. Ανάμεσα στα συνολικά 17 ιδρύματα της «Ελληνικής Δράσης Αφρικής», ξεχωρίζουν η γεωργική σχολή, ένα ορφανοτροφείο, όπως κι ένα σχολείο με την επωνυμία «Ελλάς - Θεσσαλονίκη».
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που το σχολείο μας, στο οποίο φοιτούν 1.000 παιδιά, πήρε το πρώτο βραβείο της Αφρικανικής Ένωσης ως το καλύτερο σχολείο της Αφρικής. Το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ θα διατεθεί για τις ανάγκες του σχολείου. Εκτός του ότι παίρνουν πολύ καλή εκπαίδευση, τα παιδιά καθημερινά τρώνε στο σχολείο, που έχει γίνει πόλος έλξης για το συσσίτιο που προσφέρουμε. Καθημερινά τα παιδιά, όπως και οι μητέρες τους, όταν επιστρέφουν τα βράδια κουρασμένες από τη δουλειά, τρώνε ρύζι και κοτόπουλο, που εξασφαλίζουμε από τα δικά μας ορνιθοτροφεία (πάνω από 4.000 κοτόπουλα)».
<< Πίσω
|
|
|