ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
   

Ειδήσεις για όλους

 

Μετά την μπουγάτσα και σιροπιαστά γλυκά με ... γεύση τριαντάφυλλο!

Κοζάνη - Μαρ/11. Σαραγλί, μπακλαβά και κανταϊφι με ? τριαντάφυλλο θα κατασκευάσουν, το επόμενο χρονικό διάστημα, οι γυναίκες του Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοϊου, με στόχο να διοχετεύσουν τα εμπορεύματά τους στην αγορά. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν και ήδη ο Συνεταιρισμός δέχτηκε από την ευρύτερη περιοχή παραγγελίες για αρκετά ταψιά σιροπιαστά, αλλά και σοκολατάκια με τριαντάφυλλο! «Η πρωτοτυπία για τη χρήση του τριαντάφυλλου στα γλυκά ξεκίνησε από τη μπουγάτσα με τριαντάφυλλο, που παρασκευάζει εδώ και τέσσερις μήνες εταιρία χειροποίητων προϊόντων ζύμης στην Κοζάνη», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Νίκος Ξανθόπουλος. Ο ίδιος άλλωστε, μαζί με 15 ακόμη άτομα, άρχισαν να καλλιεργούν τριαντάφυλλα στη Νεάπολη Κοζάνης, σε μια προσπάθεια να στραφούν σε εναλλακτικές αγροτικές δράσεις, μετά τα αδιέξοδα του καπνού και των δημητριακών. Χρειάστηκε ενθουσιασμός, μερικές επισκέψεις στη Βουλγαρία, όπου το τριαντάφυλλο καλλιεργείται ευρύτατα, αλλά και μαθήματα από Βούλγαρους καθηγητές στον τομέα της απόσταξης. Οι πρώτες καλλιέργειες ξεκίνησαν το 2005 και μετά τα τέσσερα χρόνια που απαιτούνται για την παραγωγή, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Ολόκληρη η περσινή παραγωγή ροδόνερου απορροφήθηκε από την αγορά της Κύπρου, ενώ αντίστοιχο ήταν και το ενδιαφέρον για το ροδέλαιο. Aλλωστε, ροδόνερο και ροδέλαιο χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική αλλά και τη μαγειρική. Ο κατάλογος των προϊόντων που άρχισαν να παρασκευάζονται από τα τριαντάφυλλα είναι ευρύς και περιλαμβάνει γλυκό του κουταλιού, σοκολατάκια, καραμέλες, σαπούνια, μπουγάτσα και τώρα σιροπιαστά γλυκά. "Είναι άλλο πράγμα να τις περιγράφω και άλλο να τις γεύεται κάποιος", λέει για τις νέες γεύσεις ο κ. Ξανθόπουλος, ενώ για την υποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες σημειώνει:"όταν διοργανώσαμε μια εκδήλωση, στην οποία θελήσαμε να προβάλλουμε το γλυκό του κουταλιού, υπήρξε αρχικά επιφυλακτικότητα. Μετά, όμως, την ομιλία ενός γιατρού για τα οφέλη του τριαντάφυλλου στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ο κόσμος έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον". Επόμενοι στόχοι του Συνεταιρισμού είναι να προωθήσει τα προϊόντα με γεύση τριαντάφυλλου στο εμπόριο, αλλά και να επεκταθεί σε νέες καλλιέργειες, όπως αυτές της λεβάντας, του τσαγιού και της ρίγανης. "Ένα στρέμμα καλλιέργειας τριαντάφυλλου, μπορεί να αποδώσει τριπλάσιο εισόδημα από αντίστοιχη καλλιέργεια καλαμποκιού", τονίζει ο πρόεδρος και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον.

<< Πίσω


 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία