ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
   

Ειδήσεις για όλους

 

ΣΥΡΙΑ, οι ελληνικοί Παρθενώνες που καταστρέφει ο πόλεμος

Γράφει η Δρ Ποτίτσα Γρηγοράκου

Αθήνα - Νοεμ/13.

Kέντρο του Βασιλείου των Σελευκιδών (300π.Χ.), ‘‘η άλλη Ελλάδα’’ του Σελεύκου, η ΄΄Μικρή Μακεδονία’’ κατά Στράβωνα, με 50 ελληνικές πόλεις, που έφεραν ονόματα πόλεων της Μακεδονίας (Δίον, Πέλλα, Έδεσσα, Αμφίπολη, Βέροια, Σελεύκεια, Αντιόχεια, κλπ.) και ήκμασαν στην Ελληνιστική, Ελληνο-Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή.

Φάρος του ελληνικού πολιτισμού και Πρωτεργάτις του Χριστιανισμού, η Δαμασκός

ομιλούσε  τα ελληνικά επί 10 αιώνες, έως τον Χαλίφη Ουαλίντ (750μ.Χ.) που τα κατήργησε με νόμο, ως επίσημη γλώσσα του κράτους που ήταν ως τότε.

Εκεί γεννήθηκε ο Χριστιανισμός (Απόστολος Παύλος), η Βυζαντινή Μουσική (Ιωάννης Δαμασκηνός), η Αγιογραφία και οι πρώτες Χριστιανικές εκκλησίες, με έμπνευση αρχαιο-ελληνική και πρωτο-βυζαντινή. Πολλές από αυτές που διαφύλαξε με σεβασμό η Συρία, όπου όλες οι μειονότητες ζούσαν ειρηνικά, σήμερα καίγονται ή βανδαλίζονται, χριστιανοί κακοποιούνται και εκδιώχνονται από φανατικούς αντάρτες.

Παρθενώνες και ατελείωτες κορινθιακές κιονοστοιχίες, που εκτείνονται στις ερήμους, καλά διασωσμένα ως τώρα, σήμερα καταστρέφονται συστηματικά και λεηλατούνται.

Λίκνο πολλών αρχαίων πολιτισμών, Ασσυρίων, Βαβυλωνίων, Σουμερίων, Αμοριτών, Ελλήνων, Ρωμαίων, Βυζαντινών, Σταυροφόρων και Αράβων Μουσουλμάνων, είναι τόπος πολλών ξένων αρχαιολογικών ανασκαφών και σημαντικών ευρημάτων, με αρχαιολογικούς χώρους διεθνούς φήμης, όλοι τους θύματα του σημερινού πολέμου.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ καταγράφει και θρηνεί τις καταστροφές των μνημείων αυτών, που είναι Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Εικόνες που δεν θα ξαναδούμε ποτέ πια, μιας χώρας που χάνει μεγάλο μέρος από την πολιτιστική της κληρονομιά, την ελληνική ειδικότερα. Η Ελλάδα και δη η Μακεδονία, χάνουν πολύτιμες για την Ιστορία μας μνήμες και αχνάρια, που άφησαν εκεί ο ελληνικός πολιτισμός και οι Μακεδόνες.

 

Δρ Ποτίτσα Γρηγοράκου

 

Καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο

Ιστορικός Ερευνητής του Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής

Email  popa@otenet.gr   τηλ.  210 72 33 980

 

<< Πίσω


 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία