Ειδήσεις για όλους
Κορίνα Μεντζελοπούλου: το ελληνικό "παρών" στα κρασιά του Μπορντώ Θεσσαλονίκη - Φεβ/08.
Δεν είναι πριγκίπισσα αλλά κατέχει εξέχουσα θέση στo "βασίλειο του Διόνυσου" και διαθέτει στη Γαλλία το δικό της "πύργο", που η ιστορία του ξεκινά από το 12ο αιώνα. Η Κορίνα Μεντζελοπούλου, διότι περί αυτής πρόκειται, παράγει τα δικά της κρασιά παγκοσμίου φήμης -κόκκινο Chateau Margaux, λευκό Pavillon blank, κ.α.-στο Μπορντώ της Γαλλίας, κρατώντας ζωντανή την παράδοση που κληρονόμησε από τον καταγόμενο από την Πάτρα πατέρα της, Ανδρέα. Μπορεί να παράγει παγκοσμίου φήμης δικά της κρασιά, αλλά, όπως λέει, της αρέσει ιδιαίτερα η ελληνική ρετσίνα!
Η δραστήρια, ελληνικής καταγωγής, οινοπαραγωγός έχει την έδρα της στο Παρίσι, απ' όπου ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, προωθώντας το υπέροχο προϊόν της. Η μητέρα της είναι Γαλλίδα, αλλά η καρδιά της εξακολουθεί να "χτυπά" για την Ελλάδα - όπως αναφέρει κάθε Αύγουστο "δραπετεύει" από τη Γαλλία για ξεκούραση στο εξοχικό της σπίτι στην Αιγείρα Πελοποννήσου.
Από εκεί κοντά ξεκινά και η ιστορία του πατέρα της. Ενός Έλληνα οπό την Πάτρα, που η παρουσία του στο χώρο των κρασιών και μάλιστα στο Μπορντώ της Γαλλίας, ήταν ένα μικρό σοκ, που μεταφέρθηκε στον Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα ?Le Monde?, υπό τον τίτλο: «Ένας Έλληνας στο Μεντόκ», την οινολογική περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας.
«Ο πατέρας μου -αφηγείται η κ. Μεντζελοπούλου - έφυγε από την Πάτρα 18 χρόνων. Ο παππούς μου εκεί είχε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Εκείνος όμως αποφάσισε να πάει στην αδερφή του, η οποία είχε παντρευτεί έναν Aγγλο και ζούσε στη Βιρμανία (σημερινή Μιανμάρ). Ταξίδεψε σε Ινδία και Πακιστάν και άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο δημητριακών. Ώσπου το 1958 ήρθε στη Γαλλία και αγόρασε την αλυσίδα μαγαζιών εμπορίας τροφίμων Felix Potin. Τότε ήταν περίπου τριάντα μαγαζιά και ο πατέρας μου μέχρι να πεθάνει (το 1980) τα είχε κάνει 1.800».
Ζούσε ήδη 20 χρόνια στο Παρίσι, όταν το 1977 αποφάσισε να αγοράσει το ?Chateau Margaux? και από τότε "σαν ένας έρωτας", όπως αναφέρει η κόρη του Κορίνα, "τον κέρδισε ο χώρος του κρασιού και άρχισε να ασχολείται με αυτό, γεμάτος πάθος κοι μεράκι",
Ανακαίνισε το Chateau Margaux και δούλεψε σκληρά, ώσπου κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων αμφέβαλαν και να παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας, αλλά δεν πρόλαβε να δρέψει τους καρπούς της δουλειάς του.
Τώρα η πρόκληση ήταν στα χέρια της κόρης του Κορίνας. "Αφού σπούδασα λατινικά και αρχαία ελληνικά και πήρα το δίπλωμα κλασικών σπουδών, συνέχισα με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες (Sciences Po) στο Παρίσι, ώσπου κλήθηκα εκ των πραγμάτων να αναλάβω τη συνέχεια του έργου του πατέρα μου".
Ν.Κ.
<< Πίσω
|
|
|