ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
   

Ειδήσεις για όλους

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΓΙΑΝΝΙΔΗΣ:Θετική εξέλιξη για τη Ζιμπάμπουε και τους Έλληνες της χώρας, η ανάληψη της προεδρίας από τον Έμερσον Μναγκάγκουα

Tού ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΩΛΗ - 27 Νοεμβρίου 2017.

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν συντρέχει για την ελληνική κοινότητα στη Ζιμπάμπουε με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας  από τον Έμερσον Μναγκάγκουα, διαβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτιμος πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας ,Γιάννης Στουγιαννίδης. Αντιθέτως, τονίζει πως «επικρατεί ηρεμία» και χαρακτηρίζει πάρα πολύ θετική εξέλιξη, τόσο για τη Ζιμπάμπουε όσο και για την ελληνική Ομογένεια που διαβιοί στη χώρα της Νοτιοανατολικής Αφρικής, την ανάληψη της προεδρίας  από τον Έμερσον Μναγκάγκουα.

 

Παράλληλα, μέσω του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο επίτιμος πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας μεταφέρει στη χώρα μας τον τρόπο που υποδέχθηκαν οι Έλληνες της Ζιμπάμπουε, αλλά και η τοπική κοινωνία, τις πολιτικές αλλαγές, με την χαρακτηριστική επισήμανση ότι όλα είναι 100% καλά. «Είναι ίσως η πρώτη φορά που στην ιστορία όλου του κόσμου ένας δικτάτορας βγαίνει από τη θέση του χωρίς να πέσει μία σφαίρα ή να χυθεί αίμα. Πρώτη φορά οι Ζιμπαμπουάνοι, άσπροι, μαύροι και όλες οι φυλές, έδωσαν τα χέρια και φιλιόντουσαν στους δρόμους. Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Είμαστε όλοι πάρα πολύ ευτυχισμένοι, όλοι με χαμόγελο. Περπατάς στον δρόμο και σου δίνουν τα χέρια οι μαύροι λες και σε γνώριζαν από χθες και σου λένε "μη φύγετε, να μείνετε εδώ στο καινούργιο Ζιμπάμπουε"» σημείωσε αποτυπώνοντας, από τη μεριά του, το κλίμα που επικρατεί σήμερα στη Ζιμπάμπουε.

 

Ο Γιάννης Στουγιαννίδης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Ζιμπάμπουε από το 2000 έως το 2005, εστιάζει στην ελληνική κοινότητα της Ζιμπάμπουε, η οποία αριθμεί 1.650 μέλη (50% Έλληνες και 50% Κύπριοι) και είναι η δεύτερη, όπως παρατήρησε, σε μέγεθος Oμογένεια στην Αφρική, με πρώτη εκείνη στη Νότια Αφρική και τρίτη στην Αίγυπτο. «Οι Έλληνες έχουμε καλές σχέσεις με το κράτος και στην οικονομία του. Δικηγόροι, γιατροί, και επαγγελματίες μαγαζάτορες συμμετέχουμε σε όλη την κοινωνική διάθρωση της Ζιμπάμπουε», τονίζει και εν συνεχεία αναφέρεται στο ελληνικό σχολείο, για το οποίο σημειώνει: «Έχουμε ίσως το καλύτερο σχολείο σε όλο το κράτος. Το Cambrige κάθε χρόνο μας δίνει διεθνείς επαίνους».

 

Ακολούθως, κάνει λόγο για την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Έμερσον Μναγκάγκουα, με τον οποίο διατηρεί, όπως αποκάλυψε, προσωπικές επαφές: «Τον ξέρω τον Έμερσον από παλιά, μέσω ενός αδελφικού φίλου. Τον έχω γνωρίσει, έχουμε καθίσει μαζί, έχουμε συζητήσει και μάλιστα σε μια εταιρεία στην οποία είμαι μέτοχος και ασχολείται με την επεξεργασία πλατίνας ήταν και αυτός μέλος του διοίκησης». Εκτιμά ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη ότι αναλαμβάνει και υπογραμμίζει πως «είναι πολύ μορφωμένος και πολύ σωστός άνθρωπος. Έχει καταλάβει τα προβλήματα και τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και πρόκειται να κάνει το παν ώστε να γυρίσουν πίσω οι λευκοί γαιοκτήμονες που είχαν εκδιωχθεί». Επιπρόσθετα, σημειώνει πως «έχει πολύ καλή σχέση με την ελληνική κοινότητα, αλλά και με τους λευκούς». Σε αυτό το σημείο του λόγου του, ο κ. Στουγιαννίδης εκφράζει, επίσης, την άποψη ότι, κατά δήλωσή του, ο Μναγκάγκουα «θα κάνει το παν για να προωθήσει τον τομέα των ορυκτών ορυχείων».

 

Σε ερώτηση ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά την άποψή του, που ελπίζει ότι θα προωθήσει ο νέος πρόεδρος, θεωρεί ότι «το πρώτο πράγμα είναι η οικονομία, που είναι τελείως πεσμένη» και συμπληρώνει: «Υποσχέθηκε ότι η πρώτη προτεραιότητά του είναι η καταπολέμηση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας. Δεν υπάρχει χρήμα στις τράπεζες. Πηγαίνεις και στο δίνουν σταγόνα -σταγόνα. Βούλησή του είναι να επαναφέρει το αμερικανικό δολάριο». Επ΄αυτού, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας δεσμεύθηκε χθες να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο το κράτος» και, τέλος, εκφράζει την αισιοδοξία ότι «σε γενικές γραμμές όλα θα πάνε μπροστά». 

<< Πίσω


 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία