Εκτέλεση
Ψήνουμε το αμύγδαλο σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Βράζουμε το πορτοκάλι σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό για μια ώρα και φροντίζουμε να είναι πάντα καλυμένο το πορτοκάλι με αρκετό νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον καθώς βράζει.
Αφαιρούμε το πορτοκάλι από τη φωτιά, το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε στη μέση και το στίβουμε πολύ καλά, και αφαιρούμε και πετάμε την πούλπα και τυχόν κουκούτσια και το υπόλοιπο πορτοκάλι το βάζουμε στο μούλτι και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και τα αρωματικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, όχι να καεί.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (4 κούπες νερό, 3 κούπες ζάχαρη) μαζί με το πορτοκάλι - εκτός από το αμύγδαλο- και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει.
Ξέρουμε ότι είναι έτοιμο, όταν ξεκολλάει από μόνο του από τον πάτο της κατσαρόλας (μόλις γυρίσουμε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι). Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε. (Αν δούμε ότι πάει να μας αρπάξει,χαμηλώνουμε τη φωτιά).
Βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα 20 εκ. και σε 5 λεπτά ξεφορμάρουμε! Τρώμε και ζεστό και κρύο και μπορούμε να το συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια.
|