Εκτέλεση
Για την τούρτα
Σε ένα μίξερ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, , το ξύσμα από το πορτοκάλι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να πήξει και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στην συνέχεια δυναμώνουμε τη ταχύτητα μέχρι να πήξει και να πάρει την υφή της σαντιγί. (προσοχή να μην μας κόψει)
Στρώνουμε στον πάτο και στο πλάι μιας στρόγγυλης φόρμας με αποσπώμενη βάση 20 εκ., διάφανη μεμβράνη σταυρωτά ώστε να προεξέχει.
Από πάνω βάζουμε μία στρώση από την κρέμα. Απλώνουμε τα 10 από τα μελομακάρονα και καλύπτουμε άλλη μια στρώση από την κρέμα. Βάζουμε και το άλλα 10 από τα μελομακάρονα και ακολουθούμε την διαδικασία ακόμη μια τελευταία φορά τοποθετώντας την τελευταία δόση της κρέμας και από πάνω τα 300 γρ. σπασμένα μελομακάρονα.
Καλύπτουμε με την μεμβράνη που προεξέχει. Το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
Ανοίγουμε τη μεμβράνη και ξεφορμάρουμε την τούρτα ανάποδα πάνω σε μια πιατέλα. Αφαιρούμε την μεμβράνη πολύ προσεκτικά .
Με μια σπάτουλα ή ένα μεγάλο ίσιο μαχαίρι ισιώνουμε γύρω γύρω την τούρτα και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη στολίσουμε με την καραμέλα.
Για την καραμέλα
Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Όταν λιώσει και πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα (προσοχή μην μας καεί) την απλώνουμε προσεκτικά σε μια λαδόκολλα και την αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως.
Σπάμε πολύ προσεκτικά με τα χέρια μας την βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε 1-2 λεπτά (δεν θέλουμε να γίνει σκόνη τελείως) και σε ένα μπολάκι την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μεμβράνη.
Πριν σερβίρουμε, καλύπτουμε περιμετρικά την τούρτα με την σπασμένη καραμέλα. Βάζουμε στο κέντρο 2 μελομακάρονα, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη καραμέλα και σερβίρουμε αμέσως.
|