Εκτέλεση
Το λάχανο που θα διαλέξετε δεν πρέπει να είναι σφιχτό.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε κυκλικά γύρω από το κοτσάνι σε βάθος ένα κομμάτι κι αφαιρέστε το, ώστε να ελευθερωθούν τα φύλλα και να ξεχωρίζουν εύκολα.
Πλύντε τα φύλλα καλά. Βάλτε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει λίγα λίγα τα φύλλα, ώσπου να μαλακώσουν (προσοχή δεν πρέπει να λιώσουν).
Αφαιρέστε από τα φύλλα τα σκληρά μέρη κι αν είναι μεγάλα, χωρίστε τα σε δύο ή τρία κομμάτια κατάλληλα για τύλιγμα.
Ανακατέψτε και ζυμώστε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το λάδι.
Καθώς ζυμώνετε ραντίζετε τα υλικά με λίγο νερό μια δυό φορές.
Στον πάτο μιας πλατιάς ρηχής κατσαρόλας στρώστε μερικά από τα σκληρά μέρη των φύλλων που αφαιρέσατε και μερικές ροδέλες καρότου.
Τυλίξτε με τα καλά φύλλα ντολμαδάκια κι αραδιάστε τα μέσα στην κατσαρόλα σε σειρές, το ένα πλάι στο άλλο βάζοντας ανάμεσα και ροδέλες καρότου.
Περιχύστε τα με μια κούπα βραστό νερό ή ζωμό και περιχύστε με το υπόλοιπο λάδι ή βούτυρο λιωμένο.
Σκεπάστε τα με ένα πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα.
Βάλτε το καπάκι και σιγοβράστε τα , ώσπου να μαλακώσουν προσέχοντας να μη μείνουν χωρίς νερό. Ίσως να χρειασθεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμη.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, ετοιμάστε το αυγολέμονο, χτυπώντας τα αυγά με το χυμό λεμονιού, προσθέτοντας σιγά σιγά λίγο ζουμί από το φαγητό και περιχύστε τους λαχανοντολμάδες.
Αν δε σας αρέσει το αυγολέμονο, περιχύστε το φαγητό με ½ κούπα χυμό λεμονιού.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό πασπαλισμένο με φρεσκοκομμένο πιπέρι.
|