Εκτέλεση
Με τη βοήθεια ενός πίλερ αφαιρούμε προσεχτικά τη φλούδα από το πορτοκάλι με προσοχή να πάρουμε μόνο το πορτοκαλί μέρος και όχι το εσωτερικό πικρό λευκό στρώμα.
Κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές φέτες.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι με βραστό νερό βάζουμε μέσα τις φλούδες από το πορτοκάλι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά.
Σουρώνουμε, επιστρέφουμε στο κατσαρολάκι και προσθέτουμε νερό.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2 φορές για να ξεπικρίσουν.
Σουρώνουμε και επιστρέφουμε στο κατσαρολάκι μαζί με τα 50ml νερό και τα 50 γρ. ζάχαρη.
Αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και οι φλούδες μας είναι έτοιμες.
Για την καραμέλα
Σε μία μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη με το χυμό πορτοκάλι να σιγό βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αλλάξει χρώμα το μείγμα και να γίνει πιο χρυσαφί... είναι μια διαδικασία που ανάλογα το σκεύος και την ένταση της φωτιάς μπορεί να πάρει από 10 - 15 λεπτά.
Στη συνέχεια μοιράζουμε γρήγορα το μείγμα μας σε 6 κεραμικά φορμάκια χωρητικότητας 170-200γρ.
Τα αφήνουμε να κάτσουν για 10 λεπτά.
Για την κρέμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλει μικρές φουσκάλες γύρω γύρω στα τοιχώματά του.
Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι με το σύρμα.
Ρίχνουμε το μισό από το ζεστό γάλα στο μείγμα με τα αυγά, τα ανακατεύουμε, και στη συνέχεια αυτό το μείγμα το ρίχνουμε πίσω στο κατσαρολάκι που είναι το άλλο μας μισό γάλα, και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε και το ξύσμα και το εκχύλισμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
Αφού το ανακατέψουμε, μοιράζουμε σιγά σιγά το μείγμα μας στα κεραμικά φορμάκια.
Τοποθετούμε τα φορμάκια μας σε ένα ταψί.
Γεμίζουμε το ταψί με βραστό νερό ώστε να καλύψει το ? του ύψους από τα φορμάκια
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά.
Βγάζουμε τα φορμάκια από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα.
Τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Αργότερα, με πολύ προσοχή περνάμε ένα μαχαιράκι γύρω γύρω από τα τοιχώματα από το κάθε φορμάκι μέχρι να ξεκολλήσει η κρέμα.
Τα αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.
Τα σερβίρουμε αμέσως μαζί με τις φλούδες πορτοκαλιού και το σιρόπι του.
|