ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Η Κυρία Μένια προτείνει

Αγαπητοί αναγνώστες,

Πιστεύοντας ότι οι συνταγές μας βρίσκουν ανταπόκριση στο... τραπέζι σας και ικανοποιούν τις επιθυμίες σας, συνεχίζουμε να σας προτείνουμε φαγητά εύκολα, νόστιμα, υγιεινά και όσο γίνεται ελληνικά.

Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού

Υλικά


1100 γρ. αλεύρι άσπρο σκληρό
80 γρ. μαγιά νωπή
240 γρ. γάλα πλήρες
380 γρ. ζάχαρη
1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
8 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη
10 γρ. μαχλέπι, κοπανισμένο
4 αυγά μεγάλα
240 γρ. βούτυρο
500 γρ. κρέμα πραλίνας φουντουκιού για το γέμισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το προζύμι: ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ τη μαγιά, αφού πρώτα τη σπάσουμε σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και 200 ml από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε καλά, διαλύοντας τη μαγιά στο γάλα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος, για μισή ώρα περίπου. Το προζύμι θα πρέπει να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και προσθέτουμε τ' αυγά, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, το μισό Flora και το φουσκωμένο προζύμι. Βάζουμε το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ και ξεκινάμε να το δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για τα πρώτα 2 λεπτά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο Flora κι έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα λίγο - σε χαμηλή προς μέτρια - για ακόμα 8 λεπτά περίπου ή μέχρι η ζύμη μας να είναι λεία και ελαστική και να ξεκολλάει από τον κάδο. Κατόπιν, αλείφουμε με λίγο λιωμένο Flora μια λεκάνη και μεταφέρουμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη ή με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζουμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια εργασίας. Ζυμώνουμε στο χέρι για περίπου 5 λεπτά. Χωρίζουμε σε 2 ίσια κομμάτια και έπειτα το καθένα από αυτά σε 3 κορδόνια. Τα τοποθετουμε πάνω σε διαφορετικές λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα, ενώνουμε τα 3 κορδόνια στη μια τους άκρη και φτιάχνουμε μια πλεξούδα, όχι όμως πολύ σφιχτή για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν. Διπλώνουμε τις άκρες της πλεξούδας προς τα μέσα. Κάνουμε το ίδιο και με τ? άλλα 3 κορδόνια. Σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 - 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσουν. Εντωμεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το φιλέ. Τα ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα τσουρέκια σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Λίγο πριν τα σερβίρουμε τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τα γεμίζουμε με την πραλίνα.

AΡΧΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία